
Hoe werkt optoppen?
Optoppen is een bouwmethode waarbij op een bestaand gebouw een extra verdieping of woonlaag wordt geplaatst. Dit wordt vaak toegepast bij appartementencomplexen of gebouwen met een plat dak. Hieronder is een kort overzicht van hoe het proces werkt.
Voorbereiding en planning
De VvE bepaalt samen met een bouwkundig adviseur of optoppen technisch en financieel haalbaar is. Dit omvat een onderzoek naar de fundering, constructie en wet- en regelgeving.
Vergunningen
Voor het optoppen is een bouwvergunning nodig, die wordt aangevraagd bij de gemeente. Hierbij moet het plan voldoen aan bestemmingsplannen en bouwvoorschriften.
Ontwerp en architectuur
Een architect ontwerpt de nieuwe woonlaag, waarbij rekening wordt gehouden met het bestaande gebouw, esthetiek en functionele eisen.
Uitvoering
Een bouwbedrijf start met de bouw van de extra verdieping. Hierbij wordt het dak verwijderd, de nieuwe verdieping gebouwd, en een nieuw, vaak goed geïsoleerd dak geplaatst.
Tijdens het bouwen kan de VvE in samenspraak met de optopper direct beginnen met de verduurzaming. Hierdoor kunnen kosten bespaard worden.
Oplevering
Na de bouw wordt de nieuwe verdieping opgeleverd. De vastgoedwaarde stijgt, en de VvE kan profiteren van de nieuwe woningen of van verbeteringen zoals een nieuw dak.
Optoppen uitgelegd in een video
https://www.volkshuisvestingnederland.nl/onderwerpen/optoppen
Contact
Wij brengen u graag in contact met de geschikte optopper voor uw VvE. Mail ons nu voor een vrijblijvend gesprek en een optopcheck!